Avondje Hillsong

HillsongWaarschuwing
Van te voren werd er op schermen gewaarschuwd voor de ‘flashing lights’ en stroboscopen. Ik dacht, dat zal toch zo erg niet zijn dat ze je ervoor moeten waarschuwen? Als je naar een concert van Hillsong gaat dan weet je toch wel zo ongeveer dat je dat kunt verwachten? Maar zelfs de waarschuwingen hadden mij niet kunnen voorbereiden op wat komen ging. Het concert werd geheel in Hillsong-stijl geopend, wat inhield dat ik met dichtgeknepen ogen, en vingers tegen mijn oren op mijn plekje op het balkon zat. Ik concludeerde dat ik in ieder geval geen 18 meer was.

Traantjes
Maar kort na al het geweld van de opening, kwam de rust en zette de zangeres haar lied in: ‘Oh Holy Spirit, burn like a fire, all consuming, consume me.’(Open Heaven River Wild). Je zou even de moeite moeten nemen om het te luisteren als je het nog niet kent, want het is mooi! Bij mij gingen op dat moment een paar sluizen open van de afgelopen weken waarin ik mijn best had gedaan mezelf staande te houden. Zachtjes en in stilte volgden een paar tranen hun weg over mijn gezicht.

Muzikale raas
De rust ging over in meer nummers van Hillsong. Mijn tranen waren weer gedroogd en ik liet het ‘concert’ over me heen komen. Hillsong heeft een aantal nummers die de meesten wel kennen zoals ‘From the Inside Out’. Zodra een dergelijk nummer langskwam, kon je merken dat mensen daar op reageerden. Ze stonden op en zongen vol overgave mee. Een aantal andere nummers, waaronder die van het nieuwe album waren duidelijk wat minder bekend (of geliefd). Op muzikaal gebied was het voor mij af en toe een beetje te veel. Soms is het net zo’n raas van muzikaal geweld. Alle instrumenten voluit en gaan! Af en toe dacht ik dat ik de drummer zou zien opstijgen, maar dat gebeurde niet. Maar ergens in het midden van het concert waren een aantal nummers die wat ‘kleiner’ werden gebracht. Heerlijk, een moment van rust tussen alle heftigheid. Ik heb van deze paar nummers het meest genoten.

Slot
Over het algemeen was het podium één groot festijn van licht en projecties. Er werd ook echt een beleving neergezet en ik weet zeker dat ook niet christenen er van zouden genieten en er in op zouden kunnen gaan. Tegen het einde van het concert knalde de Hillsong band er nog een paar vrij heftige stuiternummers tegenaan. Normaal gesproken veel te veel voor mij, maar het zat muzikaal wel goed in elkaar en ik zag de zangeres en de rest van de band er zo vol voor gaan dat ik er vrolijk van werd. En toen had ik toch zo maar ineens zin om mee te doen, maar ja, de ruimte voor zo’n stoeltje op het balkon is enigszins beperkt. De drummer ging nog één keer helemaal los, de elektrische gitaren en toetsenist leefden zich uit, veel lichtflitsen en projecties en toen was het klaar. De band verliet het podium en wij liepen achter de meute aan naar buiten, de regen weer in.

Aanbiddingsconcert?
Het is zo verwarrend. Waarom ga je naar een concert? Doorgaans gewoon voor je zelf, voor de beleving. En dan een aanbiddingsconcert? Het zou toch allemaal om God moeten gaan. Is ons hart dan op zoek naar Hem of naar de beleving? Ik denk dat dat per persoon verschilt. En in mijn geval zeg ik heel eerlijk dat het een combinatie van beiden is. God heeft in de mens heel veel creativiteit gelegd en daar wordt heel veel van zichtbaar in dat soort concerten. Ik denk dat mensen zich er helemaal in kunnen verliezen, dat gevaar zit er in. Maar ik keur de manier waarop dit soort concerten worden vormgegeven niet af. God ziet het hart aan, dat is waar het om gaat. De beleving? Ja, leuk, ik geniet ervan, maar om heel eerlijk te zijn geniet ik minstens zo veel, eigenlijk zelfs meer, wanneer ik helemaal alleen ben en mijn hart op God richt, hetzij door middel van muziek, hetzij door middel van gebed, of gewoon eenvoudig samenzijn. Dus ja, die creativiteit en beleving van de concerten is mooi en je mag er van genieten, maar ik denk dat er een gevaar in zit. Blijf dicht bij de Vader. Aanbidden gaat vele malen dieper dan een toffe band en geweldige licht- en geluideffecten.

Verwijzing
Toen ik halverwege deze blogpost was, zag ik het bericht van Marc Volgers verschijnen over aanbiddingsconcerten. Ik sluit me aan bij wat hij zegt, waarschijnlijk bemerk je ook wel wat overlap met mijn tekst van vandaag. Ik heb overigens zijn bericht pas gelezen nadat ik het mijne af had, dus de overlap is niet voorgeprogrammeerd. 

 

 

 

Een reactie op “Avondje Hillsong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s