Moslim worden?

‘Juf, mag ik iets vragen? Het gaat over geloof, maar ik weet eigenlijk niet of het wel goed is om te vragen.’ Ik moedig mijn leerling aan met een vleugje van onzekerheid over wat komen gaat. ‘Euhm, ja, ik vroeg me af, is het mogelijk om moslim te worden als je christen bent?’ De leerling kijkt me serieus aan en de klas kijkt afwachtend toe. ‘Juf, zegt een andere leerling, God en Allah zijn toch hetzelfde?’
icons-1294599_640

 

 

 

Tegenwoordig hoor ik het zelf ook steeds vaker. Dat het toch hetzelfde is….Maar mijn antwoord is  toch zeker wel een duidelijk nee. ‘Want,’ leg ik uit, ‘bij Allah is het zo dat je het moet verdienen om in de hemel te komen en bij God hoef je niet je best te doen om alles te verdienen, Hij geeft het aan je’.
Ik weet dat er veel en veel meer over te zeggen valt, maar dit klasje leerlingen zit niet voor niks op een speciale school en dus houd ik het kort en zo duidelijk mogelijk. En ik moet je bekennen, mijn kennis over de Islam is beperkt. Hoewel ik al meer weet dan een jaar geleden. Eén ding weet ik wel, God en Allah zijn niet hetzelfde.

De leerling legt uit dat hij er al een tijdje over nadenkt en dat hij eigenlijk graag moslim wil worden. Ik kijk naar hem met enige bezorgdheid en mijn assistente drukt hem op het hart om er eerst heel goed voor te zorgen dat hij weet wat het allemaal precies betekent. ‘Kun je het er ook met je ouders over hebben?’ Vragen we hem. ‘Worden ze dan boos?’ Vraagt de jonge tiener. Daar weet ik geen antwoord op. Ik stel de vraag terug aan hem. Hij weet het eigenlijk niet. Misschien moet hij het maar gewoon proberen dan.

De voorafgaande les is gegaan over Mozes en het volk van Israël, over de wijze raad die Mozes van zijn schoonvader kreeg. Het thema van vanochtend is omgaan met raad en advies. Geef je wel eens raad, krijg je wel eens raad? Ik hoop van harte dat wij deze jongen een goede raad hebben gegeven. Volgende week maar eens peilen hoe het er voor staat.

Tot slot spelen we op het Touch Screen nog twee liederen af.cloud-600224_640
Ik stel de gebruikelijke vraag aan de groep: ‘Wie weet er nog een mooi lied?’ We worden verrast door een leerling met kennelijk een behoorlijke tegenwoordigheid van geest. Ze weet een mooi lied: ‘Als je gelooft in de Here Jezus, dan komt er vrede in je hart’. Sommige dingen zie je niet aankomen. En dat bedoel ik in de positieve zin van het woord.

 

4 reacties op ‘Moslim worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s