Leeftijd is een ding

balloon-1014017_640‘Jarig? Gefeliciteerd! En hoe oud ben je nu geworden?’ Eén van mijn collega’s was onlangs jarig en zo ging het ongeveer. Ze was 37 geworden, 37 al! De 40 in zicht, hoe kon dat zo snel zijn gegaan?
Diezelfde nacht had ik een droom, ik kan me twee dingen herinneren. Eén, ik werd 35 en twee, ik vond het alles behalve leuk.  De volgende ochtend was ik blij dat ik gewoon nog even 34 mocht zijn…… Een paar dagen later probeerde ik een leerling duidelijk te maken dat ik best in het schoolbusje kon rijden, want ik had al sinds mijn 19e mijn rijbewijs en ik was nu 34 . Terwijl ik nog wilde zeggen dat ik genoeg ervaring had, flapte zij er uit: ‘Oh ja, dat is al best wel oud’. Ze zei het volledig serieus en er klonk bijna medeleven door in haar stem. Ik hou zo van mijn leerlingen…….

Leeftijd is echt een ding. We willen er doorgaans niet mee worden geconfronteerd dat we ouder worden. Een jaar gaat verbazingwekkend snel en tijd glipt tussen je vingers door alsof het water is. ‘Maar jij bent toch nog niet oud, Deborah, je hebt nog niks te klagen!’ Nee, ik klaag niet, ik ben serieus dankbaar dat ik al deze jaren gespaard ben geweest en er nog steeds mag zijn. Ik verwacht nog vele jaren op deze aarde te mogen zijn, maar weet je, ik zou dat dan graag in een gezond en jong lichaam willen. Voor eeuwig. Ik wil geen grijze haren, geen rimpels, geen gevoelige gewrichten, geen versleten ‘onderdelen’ of wat dan ook. Wat te denken van de bron van de eeuwige jeugd? Wat als we de beschikking hadden over water waar we eeuwig jong van bleven, als het bestond, zou ik zeker in de verleiding komen het te drinken.

Leuk bedacht hoor, die bron van de eeuwige jeugd, maar het is en blijft fictie, jammer….
Nee, niet jammer! wie wil dat nou, eeuwig jong blijven op déze aarde? Maar ja, dood zijn is ook weer zo wat. We willen leven, er ligt iets in onze kern dat maakt dat we willen leven, we willen bestaan. Jezus had het over water waar je nooit meer dorst van krijgt, water dat levend is. Het zou water zijn dat je voor altijd in leven houdt. Niet in een flesje, want het is symbolisch bedoeld. Wij mensen begrijpen wat water is. Een levensbehoefte, het houdt je in leven, maar niet voor eeuwig. Dichtbij Jezus zijn, is dichtbij de bron van levend water zijn. Je sterft niet meer. Serieus! Ik zie mijn lichaam ouder worden, ik koop haarkleuring met grijsdekking, ik zie mijn huid veranderen en ik weet dat het onafwendbaar is. Mijn lichaam wordt onherroepelijk ouder en op den duur is het gewoon op. Maar ik niet! Ik mag blijven bestaan. Ik mag straks naar de Vader. Geen nare dingen meer, maar bij Hem zijn, voor eeuwig! Kon ik maar vast een kijkje nemen, want dan zou ik het allemaal vast veel beter begrijpen en veel minder moeite hebben met het wegtikken van mijn jaren hier op deze aarde.

9 reacties op ‘Leeftijd is een ding

  1. Hoi Miriam,

   Dan heeft het voor jou een zwaardere lading. Ik wens je die gezondheid van harte toe en dat je tzt een kindje in je armen en in je hart mag sluiten. Als je op God weet te vertrouwen dan zal het hoe dan ook goedkomen. Veel zegen!

   Deborah

   Like

 1. Leeftijd. Ik voel best wel dat ik ouder word. Maar vaak denk ik ook aan die Bijbeltekst: De rechtvaardige zal groeien als een palmboom, opschieten als een ceder van de Libanon; geplant in het huis des HEREN groeien zij in de voorhoven van onze God; zij zullen in de ouderdom nog vrucht dragen, fris en groen zullen zij zijn;
  om te verkondigen, dat de HERE waarachtig is, mijn rots, in wie geen onrecht is. Psalm 92:13-16

  Daar wil ik meer op focussen. Op God en zijn beloftes voor ons leven.

  Like

 2. ouder worden is een ding wat prachtig is. Ik heb mijn schoonzus verloren door ziekte en zij had toen 2 kindjes van 7 en 5. Toen ik dezelfde leeftijd had als zij toen ze stierf heb ik een moeilijk jaar gehad, toen zelf ook zwanger van de derde. Nu jaren verder en weer gegroeid, en weer op zoek naar een baan.. Hoewel ik blij ben dat ik leef, gezond ben en een jonge moeder ben, kom ik in die zoektocht ineens mijn leeftijd tegen, dan ga je je ineens heel oud voelen.. Het is wat..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s