Mag ik u iets vragen?

mag ik u iets vragenHet is zaterdagmiddag half vier. Ik loop met de wandelwagen met twee kinderen het Piazzacentrum in, althans, dat is wat ik van plan ben, want uit al de drukte duikt een vrouw op van een energiemaatschappij. Oh nee, denk ik, ook die nog eens van me af slaan. ‘Mag ik u iets vragen?’. ‘Nee, liever niet.’ ‘Eén vraagje maar.’ En puur omdat ik fatsoenlijk wil zijn, geef ik toe. ‘Bij welke energiemaatschappij zit u?’ Oh zucht, weer ingetrapt, constateer ik gefrustreerd. Ik geef nog wel mijn antwoord terwijl ik mijn tempo aan probeer te houden in de drukte. Ze loopt met me mee en zegt: ‘U weet dat zij pas een boete hebben gehad?’ Ik verontschuldig mij en zeg dat ik hier echt geen zin, terwijl ik nog steeds door blijf lopen. ‘Ik zeg het alleen voor u he?’ Roept ze me nog na.

Ondertussen dringt er een luid hallo-geroep tot me door. Ik was blijkbaar straal langs de Roemeense vrouw met de straatkrant gelopen en aangezien ik niet gelijk reageerde riep ze nog eens wat harder. Zonder haar aan te kijken gooi ik mijn hand vermoeid in de lucht en roep ook hallo. Het kwam er blijkbaar heel onvriendelijk uit, want achter mij hoor ik gemopper over mijn manier van doen. Ondertussen moet ik een frontale botsing met iemand anders vermijden. En zonder kleerscheuren kom ik dan uiteindelijk toch nog aan bij de supermarkt.

Doorgaans kan ik prima omgaan met al die mensen die je op straat aanspreken om je voor hun goede doel te werven. Het ligt er een beetje aan hoe ik in mijn vel zit. Voel ik me goed, dan maakt het me niet echt uit. Maar deze dag voelde ik mij gewoon niet zo goed. Het herstellen van mijn leverontsteking en het virus dat nog in mijn lijf zit, gaat traag en mijn energiemetertje staat binnen de kortste keren op nul. En wanneer je dag om 06:00 begint en je allerliefste dreumes al zijn dutjes overslaat, je een verjaardag hebt (van een hele lieve moeder) en vervolgens je middagdutje af moet breken om voor je zoontje te zorgen, dan ben je in mijn geval best een beetje moe en dus niet altijd de meest verdraagzame en flexibele persoon die je zou willen zijn. Ik zou dan willen dat ik een bord boven me had hangen met ‘Laat deze maar even met rust’.
Het leert mij dat we mensen niet te snel moeten oordelen op hun manier van doen. Wie weet wat voor dag of situatie ze hebben. Een beetje milder zijn voor elkaar kan geen kwaad in veel gevallen.

Ooit van de attributiefout gehoord? Die stelt dat mensen de neiging hebben om gedragingen van anderen toe te schrijven aan de persoonlijkheid of het karakter van de ander. Dat ik op zo’n niet heel vriendelijke manier hallo terugriep was in dit geval niet omdat ik een asociaal mens zou zijn. Het had alles te maken met de hele situatie van dat moment.

Maar goed, even het verhaal afmaken: Tegen de tijd dat we aankomen bij de Albert Heijn, regelt Brent voor mij de handscanner. Hij blijft de hele tijd lief op zijn stoeltje zitten en vraagt om een broodje. Die dingen zijn maar 30 cent en hij is er helemaal gelukkig mee. We lopen vlot door de winkel en afgezien van wat kuren bij de betaalpaal, zijn we snel weer de winkel uit. Nu heeft het Piazzacentrum het grote pluspunt dat er drie in- en uitgangen zijn. Drie keer raden welke uitgang ik niet heb genomen…..

 

8 reacties op ‘Mag ik u iets vragen?

 1. Tja… ik snap en herken het wel. Heb je net even je dag niet… En verkopers: die moeten gewoon leren wat meer respect te hebben. Nee is nee. Niet doordrammen. Gewoon accepteren dat iemand niet geinteresseerd is. Zeker niet met op je gevoel inspelende argumenten komen zoals jij noemt…
  EN ja, dan is het vervelend dat je iets net iets botter zegt dan bedoelt, omdat je gevoelens nog op een ander level zitten.

  Like

 2. Ook voor mij herkenbaar hoor. Ik heb chronische pijn ben ik dan ook niet de meest sociale en aardige persoon om tegen te komen 😉

  Ik hoop dat je snel weer zult opknappen, zo’n ontsteking is niet mis! Beterschap

  Like

 3. Konden mensenn soms maar even in je systeem kijken he? Gewoon om te kunnen zien waar je mee bezig bent op dat moment en dat socializing er gewoon even niet meer bij kan. Hoe herkenbaar meid..wens je veel sterkte en een goed herstel toe! Geniet van je mooie mannetjes ( ehm alledrie) en laat deze dingen toch maar langs je heen glijden… Liefs, Corry

  Like

 4. Wat vervelend dat je nog steeds niet fit bent! Ach, ik zou me er niet te druk om maken, iedereen heeft zijn dag weleens niet en volgens mij vind niemand het prettig om op straat aangeklampt te worden.
  Inderdaad wel iets om te blijvenbedenken, dat gedrag niet altijd overeen komt met karakter.
  Ik hoop dat je je gauw beter voelt.
  groetjes

  Like

 5. Ja, ik herken dat wel. Ik raar met name in drukke omgevingen nogal overprikkeld en dan heb ik de neiging dicht te klappen en moet je me niet teveel vragen.
  Dat zegt eigenlijk niks over mij, want ik ben thuisblijfmama en ben dus graag eens in contact met mensen en maak best graag een praatje.
  Maar in een winkelcentrum word ik niet graag aangesproken door vreemden.

  Mijn man zegt altijd tegen die verkopers dat we anno 2016 leven waar alles te vergelijken en bestellen is via internet en dat we zélf wel contact opnemen als we van leverancier willen veranderen. 🙂
  Ik vind dat ze mensen niet moeten lastigvallen in winkelcentra met dit soort dingen.

  Like

  1. Dat heb ik ook altijd wel hoor. Wij maken een weloverwogen keuze mbv internet en gaan dat niet veranderen omdat er iemand in het winkelcentrum zegt dat het niet goed genoeg is. Ze komen trouwens ook heeeel vaak aan de deur bij ons, dat vind ik ook niet zo prettig…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s