Sterk of zwak punt?

qualification-543661_640Met enige zekerheid kan ik al aardig aangeven wat mijn sterke punten zijn en wat mijn zwakke punten zijn. Wat mij altijd fascineert is het feit dat sterke punten soms in mijn nadeel kunnen werken. Dus mijn conclusie was uiteindelijk dat je sterke punten tegelijkertijd ook je zwakke punten zijn.


doorzetten

Om maar eens bij mezelf te blijven, één van mijn sterke kwaliteiten is mijn doorzettingsvermogen. Heel handig als je dingen zou willen bereiken. Opgeven is voor mij meestal geen optie. Dit doorzettingsvermogen heeft mij geholpen heel wat hobbels te nemen en mijn doelen te halen. Met als meest recent behaalde doel, mijn diploma toegepaste psychologie. Maar weet je, ik ben me op een gegeven moment af gaan vragen of het het allemaal wel waard was, al die moeite voor een diploma. Maar ik ging door, altijd door, want het moest en zou me lukken. En het is gelukt, iedereen vindt het knap van me, zo laat men merken. En ja, misschien is dat ook wel zo, maar ik weet nu ook dat er grenzen zijn.

zorgen voor
Nog een voorbeeld. Als ik rondkijk in mijn omgeving zie ik mensen die veel oog hebben voor anderen en hen helpen. ‘Zorgers’, noem ik ze vaak. Ik ben bijzonder dankbaar voor deze mensen. Ze nemen tijd voor je, luisteren naar je en als je iets nodig hebt dan kun je op ze rekenen. Deze eigenschap vind ik bijzonder fijn om bij anderen te zien. Maar soms kijk ik met verbazing naar de offers die ze brengen ten koste van zichzelf. Ze cijferen zichzelf weg en offeren veel tijd op om voor de ander klaar te staan. Soms is er niet direct keus, maar ze hebben de neiging om zichzelf uit het oog te verliezen met als resultaat, onvermijdbare vermoeidheid.

balans
Je sterkte is dus je zwakte zodra je er te ver in gaat. Volgens mij kom ik regelmatig terug bij het woordje balans. Weten waar de grens ligt. En anders, leren waar de grens ligt. Door schade en schande worden we wijs. Af en toe houd ik mezelf een spiegel voor, kijk ik naar wie ik ben en hoe het gaat. Grappig, nu ik het benoem weet ik dat dit ook iets is waar ik af en toe mijn grenzen in moet trekken. Maar een open en old-room-1210117_640eerlijke houding ten opzichte van jezelf helpt wel om dingen te signaleren en indien nodig, te veranderen. Niet krampachtig, niet te veel en wees een beetje lief voor jezelf. Want niemand is ten slotte ………

 

 

 

4 reacties op ‘Sterk of zwak punt?

  1. Mooi omschreven Deborah. Ik ben ook van mening dat een sterke punt een zwakke punt kan worden als je er te ver in doorschiet. Jezelf van tijd tot tijd evalueren (naar jezelf kijken) helpt mij hierbij.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik ben gek op sterke en zwakke punten. Ik had vroeger een docent die zei: te is nooit goed behalve in tevreden en te Velde. Want zo heette hij.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s