Ideaal Digitaal

Heel veel bijbels…….Er liggen in ons huis echt heel veel bijbels….. Met enige weemoed houd ik de bijbel in mijn handen die ik 23 jaar geleden kocht van mijn eigen geld. Ik was er zo blij mee en ik heb er lange tijd gebruik van gemaakt. Ik kom ook de bijbel tegen die ik kreeg bij het verlaten van groep 8. Hij ligt nog steeds in mijn nachtkastje. En stiekem druk ik mijn neus in de opengeslagen Holy Bible, want die ruikt zo heerlijk naar een echt boek. 

img_3178
Thuis heb ik toegang tot oude vertalingen, nieuwe vertalingen, vertalingen met extra aantekeningen, vertalingen in het Engels, vertalingen in het Duits en als moeder en leerkracht heb ik als vanzelfsprekend ook de nodige kinderbijbels en Bijbelverhalen in huis.

Papier of digitaal?
Menig christen heeft meerdere bijbels in huis. Om gewoon uit te lezen, om uit te delen, als gebruik bij Bijbelstudie of bij het voorbereiden van woordverkondiging. Voorheen vond ik het uit principe niet kunnen om mijn mobiele telefoon op mijn bijbel te leggen als ik ging slapen. Een soort van gevoel over wat belangrijker voor je is, of zou moeten zijn. Maar mijn echtgenoot heeft niet eens een bijbel op zijn nachtkastje. Als hij in de bijbel leest, dan is dat vrijwel altijd digitaal. Via debijbel.nl van het Nederlands Bijbelgenootschap. En ja, ik durf ook zonder wetenschappelijk onderzoek te concluderen dat meer mensen een telefoon op zak hebben dan een papieren bijbel. Dus hoe fijn is het als je die bijbel ook digitaal tot je beschikking kunt hebben.

Digitaal in de klas
Als leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs beschik ik sinds kort over een digitaal schoolbord in ons lokaal. Wat een vernuft! Met mijn account bij debijbel.nl heb ik toegang tot alles wat debijbel.nl te bieden heeft en ik maak er dankbaar gebruik van. Bij het img_3171vertellen van het verhaal van de val van Jericho kon ik de afbeelding(en) uit o.a. de samenleesbijbel laten zien. Daarnaast kon ik samen met de leerlingen achtergrondinformatie ontdekken. ‘Juf, tik die eens aan? Wat is dat? En die?’ Zo krijgt een verhaal dat al jaren verteld wordt, weer net wat meer context en ik bemerkte dat ik een klas vol betrokken jongelui had.

Persoonlijk gebruik
Het gebruik van de bijbel.nl kent voor mij ook zeker zijn meerwaarde in het makkelijk naast elkaar kunnen leggen van verzen van verschillende Bijbelvertalingen. Begrijp ik iets na twee vertalingen nog niet helemaal, dan pak ik er gewoon de volgende bij. Geen enorme stapel bijbels op mijn bureau of gezoek naar een andere vertaling, maar overzichtelijk de verzen uit de verschillende vertalingen naast elkaar.

Ook al heb ik heel wat liggen thuis, de vertaling die we in onze gemeente gebruiken, heb ik dan weer niet. Deze Herziene Statenvertaling hebben we tijdens de diensten digitaal bij ons. Ik moet bekennen dat vooral mijn man meeleest via zijn schermpje. Zelf houd ik ervan om gewoon mee te luisteren. Mijn man zie ik nog wel eens doorklikken op achtergrondinformatie en ook hij pakt er wel eens een andere vertaling bij.

Mogelijkheden
Debijbel.nl is ook ideaal voor de momenten dat ik iets voor moet bereiden. De zoekfunctie is ideaal en als ik wil kan ik aantekeningen maken, stukken tekst markeren en ik kan ook 2016-11-11de nodige Bijbelteksten kopiëren (bij volledig lidmaatschap). De site is kort geleden vernieuwd en heeft nu o.a. ook de mogelijkheid om het lettertype en de lettergrootte waarin je leest aan te kunnen passen.
Er is zelfs een lettertype voor dyslectici. Ook op mijn scherm in de klas is dit een hele goeie!

Mijn man en ik hebben ervoor gekozen het Nederlands Bijbelgenootschap te steunen. Je kunt dan meer dan 20 vertalingen raadplegen, er zijn bronteksten, studieaantekeningen en het is mogelijk om Bijbelteksten te kopiëren. Maar ook zonder inlog kun je al Bijbellezen uit de Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling. Je kunt ook kiezen voor een gratis account en die geeft je toegang tot nog eens vier extra vertalingen. Dan kun je ook notities maken en vind je achtergrondinformatie bij de teksten.

Lees!
Wij zijn hier thuis dus enorm blij met de toegang die we hebben tot alle mogelijkheden van debijbel.nl. Maar ook zonder de volledige toegang kun je er veel aan hebben. Het kan fijn zijn dat je niet persé een account hoeft aan te maken om te kunnen lezen. De Bijbel dichtbij brengen, dat is wat het NBG wil. En in deze wereld, omgeven door computers, tablets en smartphones, is die Bijbel nu dus bijna altijd en overal binnen handbereik (filmpje). Lees de woorden met je hart, leer wat ze betekenen en deel ervan uit!

7 reacties op ‘Ideaal Digitaal

  1. Hier een HSV om te lezen en een NBV voor notities en Bible Journaling. Ook heb ik een Engelse HCSB studievertaling voor vrouwen die ik voor Good Morning Girls België gebruik.
    Digitaal is ideaal voor bloggers.

    Ik merk wel dat mensen die een digitale Bijbel op hun telefoon hebben ook Facebooken tijdens de preek en daar ben ik minder blij mee.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s