Tijd voor ……?

Voor alles is een tijd. Prediker weet dat zo treffend te beschrijven in Prediker 3. Ik houd van Prediker. Prachtig, de vraag naar de zin van het leven. Wij sluiten een jaar af en we knallen het nieuwe jaar in met vuurwerk, champagne en samenzijn. Ik heb oud en nieuw altijd leuk gevonden. Het heeft iets. Een soort van melancholie vermengd met hoop.

Maar voor alles is een tijd. En de tijd die alles heeft, lijkt zich niks aan te trekken van jaarwisselingen. De periodes in ons leven letten niet op data en jaartallen. Hoewel het logisch is dat ik een tijd van ouderdom zal kennen als ik in 2065 nog zou mogen leven. Maar er is geen exacte datum bekend vanaf wanneer die ouderdom dan in zou gaan. Dat soort dingen gaat geleidelijk en je herkent de tekenen totdat je zegt, ‘ja, dit is nu deze periode’.

‘Gelukkig nieuwjaar!’,  Zo ondoordacht om daar zomaar mee rond te strooien vind ik. Als je het doet, doe het dan goed. Mensen die in de rouw zijn, ziek zijn, of weten dat ze mensen kwijt gaan raken, hebben geen behoefte aan anderen die zomaar gelukkig nieuwjaar roepen, een hand geven, en vervolgens al kijken naar wie de volgende is op hun lijstje.  Oké, zeg ik dat het niet goed is? Nee, dat zeg ik niet. Als mensen mij aankijken en mij oprecht een goed, gezond en gelukkig 2017 wensen, dan wens ik hen precies datzelfde. Het is meer dat loze, zoals dat: ‘Oh ja, en nog de beste wensen!’

Wat veranderen we nu eigenlijk?
En dan nu over goede voornemens, mag ik even snel roepen dat ik dit (meestal) maar onzin vind? Bovendien zijn het vaak onze gewoontes die we willen veranderen. Zelden wordt er kritisch gekeken naar de kern van ons zijn, ons hart. Volgens spreuken (4:23)  is ons hart de bron van ons leven, zorgt ons hart voor de uitingen van ons leven. Je gaat pas echt verschil merken in je leven als je hart verandert. cloud-600224_640Lijkt mij het allerbeste om daar eerst maar eens aandacht aan te schenken, en dan nog…..dit gaat niemand never nooit niet in zijn uppie redden, om dat hart op orde te krijgen……Gelukkig ken ik degene die daarin gespecialiseerd is. Ik heb alleen af en toe wat last van, euhm, ‘selluf doen’, zeg maar…….Dus als ik dan toch een goed voornemen moet hebben, dan zou ik misschien iets minder moeten proberen om zelf de regie in handen te houden. Hoe meer de regie in God’s handen is, hoe meer rust je kent. Maar je moet niet vreemd opkijken als je keer op keer verrast wordt door zijn handelen in en om jou heen. Spannend!!!

                                                 Prediker aan het woord:
pocket-watches-436567_640
God heeft alles wat er is de goede plaats in de tijd gegeven, en ook heeft hij de mens inzicht in de tijd gegeven. Toch kan de mens het werk van God niet van begin tot eind doorgronden. Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten.  Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God.  Alles wat God doet, zo heb ik vastgesteld, doet hij voor altijd. Daar is niets aan toe te voegen, daar is niets van af te doen. God doet het zo opdat wij ontzag voor hem hebben.
(prediker 3: 11-14)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s