Het zijn de stofjes!

Grrrrrrrrr…. Ik kwam er dinsdag op school achter dat ik niet bepaald te genieten was, kan je zo hebben. Oorzaak, euhm……te veel cortisol en te weinig serotonine. Jaja, echt waar hoor. Dus ik ging eens verder kijken naar het hoe en waarom….

Leerlingen hebben de neiging om ’s ochtends even gezellig bij ons bureau te staan en wat te kletsen en dergelijke. Ze hadden geluk dat ik over enige zelfbeheersing beschik, want ik had bijzonder veel zin om iedereen weg te jagen die maar binnen mijn vierkante meter kwam staan. Soms heb je van die dagen….Maar terug naar de cortisol enzo, ik dacht, kom laat ik eens kijken naar hoe dat nu eigenlijk zit, als je een beetje (heel erg) chagrijnig bent.
frustration-1583655_640-2

 

 


Bij deze de Jip en Janneke-versie van mijn internetonderzoekje:
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. En gedurende de dag wordt cortisol aangemaakt als we in situaties komen waarbij we stress ervaren. Het is de bedoeling dat die cortisol ’s nachts weer af wordt gebroken, maar ja, als je dan niet goed of genoeg slaapt, dan gebeurt dat dus niet goed en heb je een beetje een overschot waar je je dus niet vrolijk van gaat voelen.

Dan zorgt het overschot aan cortisol ook nog eens voor het onderdrukken van de aanmaak van een ‘geluksstofje’ serotonine. Serotonine is onder andere verantwoordelijk voor je stemming en je humeur. En het kan dus zomaar gebeuren dat je vanwege te weinig serotonine niet zo lekker in je vel zit en je dus ronduit chagrijnig bent.

Samenspel
Dus je kunt kiezen, te veel of te weinig van een stofje, of allebei. Kijk, ons menselijk lichaam is wel veel complexer dan dat, want toen ik even op zoek ging naar het hoe en waarom stuitte ik op veel meer dingen die verband houden met elkaar. Je lijf zit wonderlijk in elkaar en geest en lichaam beïnvloeden elkaar. Het is een samenspel.

En toen
Afgelopen dinsdag trok ik dus de conclusie dat ik op tijd naar bed ging. Niet wetende dat de daaropvolgende twee nachten gebroken zouden zijn (kinderen, ach ja). Bij mij werd het er dus niet veel beter op en ook het werk vloog me behoorlijk aan. Het is veel, heel veel werk, en het moet allemaal af, en dat lukt niet binnen de tijd dat ik op school ben. En dat in combinatie met een jong gezin….je raadt het al.

Ondertussen is het weer zondag en heb ik weer een paar nachten goed geslapen. Ik let een beetje goed op mijn eetpatroon, want ook dat maakt uit. Bewust bewegen en er toch uit ondanks het gure weer. Het zijn keuzes.

Dus heb je van die dagen, van die dagen dat niemand het goed kan doen….Het komt door de stofjes! Je mag ze best de schuld geven hoor. En vervolgens maak je een keuze (niet kiezen is ook kiezen!) Wat ga ik doen……Geef ik toe en maak ik anderen het leven zuur, of houd ik me in, en zoek ik naar manieren om plezier te maken….

p.s. Niet te veel chocoladerepen!

 

 

Bronvermelding:
https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/11-manieren-om-een-hoge-cortisolwaarde-te-herkennen/

http://www.optimalegezondheid.com/gelukshormoon-serotonine/

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s