Paaseitjes vieren?

‘Mama, de juf zei dat we Paas gaan vieren, we gaan paaseitjes vieren’.

Oh wacht, volgens mij kan ik mijn kleine jongen beter nog het één en ander uitleggen over Pasen. Geen probleem, denk ik, we hebben genoeg kinderbijbels liggen. Die avond zoek ik een kinderbijbel uit met veel plaatjes, maar ja, hoe leg je het paasverhaal goed uit aan een jonge kleuter? De opstanding van Jezus is gewoonweg fantastisch, maar ja, eerst gaat hij dood, en vraag dan vooral niet hoe! Het is best een heftig verhaal voor een kleine jongen die veilig opgroeit in de westerse wereld. De plaatjes in de kinderbijbel vallen wel mee, maar ja, Jezus is wel degelijk aan het kruis gespijkerd. En dat is toch wel iets waarvan Brent beseft dat het heel erg moet zijn geweest voor Jezus. En dan moet ik ook nog zien uit te leggen waarom ze Jezus dood maakten, euhm…..

Nou kijk… Ze hadden een hekel aan Jezus. Euhm, Het was van te voren zo bedacht door God, nee, te lastig, euhm, goed, we gaan maar naar de kern, en dan de kinderversie.

Papa en mama en eigenlijk alle mensen doen wel eens dingen fout en daarvoor moet je eigenlijk straf krijgen van de Here God. Maar de Here Jezus kreeg straf zodat wij geen straf zouden krijgen. Dat is het eigenlijk…En nu is alles goed. ‘Ja, maar mama, nu is het niet goed’ zegt Brent terwijl hij samen met mij naar het plaatje narcissus-719427_640kijkt waar ze Jezus in zijn graf leggen. We slaan de volgende bladzijde om en ontdekken wat er dan gebeurt. Jezus is niet langer in dat graf. Waar is hij dan? Brent kijkt me geboeid aan. Ik vertel dat de Here God Jezus weer levend heeft gemaakt. En dat iedereen daarom zo blij is. Jezus is opgestaan!

Om heel eerlijk te zijn weet ik niet helemaal of Brent het hele verhaal begrepen heeft. Aan de andere kant is de kern van het verhaal niet wat er precies met Jezus gebeurde, maar waaróm het met Hem gebeurde: Omdat hij zo ontzettend veel van ons hield (en houdt). Hij wilde niet dat wij straf zouden krijgen dus ging Jezus in onze plek. Alleen Jezus kon in onze plek gaan, want alleen Hij was zonder zonden. Je kunt tenslotte moeilijk iemands straf op je nemen als jij het zelf eigenlijk ook hebt verdiend. De kern is liefde. En ook al beseft Brent nog niet helemaal hoe het verhaal van Pasen in elkaar steekt, hij mag al wel weten dat hij bijzonder geliefd is, net als ik, net als jij, net als ieder ander.

2 reacties op ‘Paaseitjes vieren?

  1. Kinderen begrijpen zoveel meer dan we denken! Niet voor niks dat Jezus ze als voorbeeld stelt hè? Je hebt het mooi uitgelegd/voorgelezen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s