Wij hebben nooit ruzie

Wij hebben nooit ruzie. Geloof je dat als ik dat zeg? Het wordt zo vaak geroepen dat je pas een échte relatie hebt als je met elkaar durft en kunt ruziemaken. Op de goede manier dan wel te verstaan. Ik neem aan dat ruziemaken op de goede manier betekent dat je het daarna weer goedmaakt?

Preek
Mijn man en ik hoorden een fijne preek over het huwelijk tussen man en vrouw. De spreker benoemde een buurman die hem ooit vertelde dat hij nooit ruzie had met zijn vrouw. Conclusie: Die man zat vast en zeker onder de plak. Tersluiks blikte ik naar links waar mijn echtgenoot dezelfde woorden in zich opnam. Om aan het eind van de preek maar eens het voorstel te doen om beter ons best te gaan doen wat betreft dat ruzie maken.

Beetje anders?
Werkelijk, wij hebben niet het idee dat we wel eens ruzie hebben. We schreeuwen niet tegen elkaar en ik voel zelden boosheid. Ik spreek wel eens anderen en die hebben wel degelijk wél regelmatig ruzie. En dat is niet erg, het is gewoon even alles er uit gooien en vervolgens komt het allemaal wel weer goed, klinkt het dan. Maar ja, zijn wij nu een beetje raar of zo? Of hebben wij die perfecte dan relatie misschien, waarin we altijd verdraagzaam zijn en liefdevol enzo?

Mopperen
Maar ja, zojuist mopperde hij wel hoor. Ik hoorde net nog de mededeling dat ik altijd alles wat ik gebruik op het aanrecht laat staan. We laten even in het midden of dat dan ook daadwerkelijk het geval is. Ik mopper wel eens op nieuwe automatische snufjes in huis, zoals het ontbreken van aan en uitknopjes of zo. Ja, digitaal is alles mogelijk, dat dan weer wel. Maar meestal lachen we om elkaars imperfecties. bull-46368_640Behalve als we moe zijn. Dan gaat er even het één en ander ‘on hold’  tot we het weer een beetje zien zitten. Dan wachten we bijvoorbeeld tot we gegeten hebben of wat dan ook. En meestal spreken we ook uit dat we even niet te genieten zijn om wat voor reden dan ook. En ja, gezellig is dan anders, maar ruzie? Nee.

Poging tot ruzie
Deze middag hebben mijn man en ik de grootste lol. We proberen ruzie te maken en verzanden keer op keer in jammerlijk falen en hartelijk lachen. Ruzie maken over het opblaasbad dat door mijn toedoen de ruimte in ons kleine schuurtje opvult… lukt niet. Ruzie maken over de kruimels op de grond en wie dat op moet ruimen, nope. Ruzie maken over…Nee, misschien moeten we maar in therapie of zo.

Wat is ruzie?
En dan nu voor de definitie van ruzie maken. Het is namelijk maar net wat je er onder verstaat. Volgens wikipedia  is Ruzie is een situatie of verschijnsel waarbij mensen onenigheid met elkaar hebben, wat gepaard kan gaan met over en weer schelden, het elkaar de schuld van iets geven, zwartmakerijen, of zelfs fysiek geweld’

En dan is onenigheid volgens encyclo: ‘een situatie waarin je het niet met elkaar eens bent’.

Onenigheid
Oké dan, wij zijn het niet altijd met elkaar eens. Misschien is het ook net hoe je het beestje noemt. Onenigheid is voor ons geen ruzie, maar gewoon iets waar je samen over moet praten. Het is dan aan ons beiden of we een tussenweg opzoeken, of dat één van de twee toegeeft. Genoeg stof om eens meer op door door gaan, maar daarvoor kun je beter een nicheblog hebben zoals mijn collega-blogger Gerben Schut. Voor nu, mijn echtgenoot en ik krijgen die ruzie vast niet meer voor elkaar vandaag en anders vraag je maar na bij de buren. Wij zijn op deze manier gewend samen te leven en we zijn gelukkig.

Hoe gaat (ging) het bij jullie thuis?

 

 

5 reacties op ‘Wij hebben nooit ruzie

 1. Jep, wij zijn het stel zonder ruzie, haha! Wat overigens niet pretendeert te zeggen dat onze relatie daardoor kwalitatief beter is dan die van mensen die wel zo nu en dan ruzie hebben. Het is wat je zegt belangrijk om dicht bij elkaar te blijven door te luisteren en bewust tijd met elkaar door te brengen. En ja, je laatste punt is natuurlijk ook helemaal waar!

  Geliked door 1 persoon

 2. Nou exact hier hetzelfde. In die 13 jaar hebben we echt nog nooit ruzie gehad, natuurlijk zijn we het wel eens oneens met elkaar… maar dat spreken we dan uit waarna de ander beloofd om er rekening mee te houden of dat ik of mijn man het anders ziet en waarom. Ik vind het zo zonde van mijn tijd om ruzie te maken, haha.

  Like

  1. Zonde van je tijd en energie, vinden wij eigenlijk ook. Maar anderen vinden het niet erg als er af en toe ruzie is. Wij zijn hier in ieder geval dik tevreden met hoe het hier gaat…

   Geliked door 1 persoon

 3. Leuk om te lezen en… Herkenbaar! Inderdaad wel eens onenigheid of gewoon niet zo’n zin hebben om met elkaar te praten. Even chagrijnig zijn of met rust gelaten willen worden… Ja dat ook. Maar ruzie? Euhmm nee.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s