Terugblik en gedachten schooljaar 2016/2017

Juli 2017, Het is gebeurd! de vakantie heeft zich aangediend! Het was een prachtig jaar. Ik durf met recht te zeggen dat ik het leukste schooljaar heb gedraaid tot nu toe. Een heerlijk klasje, fijne collega’s, en een goede teamleider. Niet dat álles van een leien dakje ging, maar ik denk ook niet dat dat persé zou moeten.


Praktische taken en onze doelgroep (zeer moeilijk lerend)

Toen ik vorige week mijn pad aan het vegen was, realiseerde ik mij hoe moeilijk veel ogenschijnlijk gewone dingen vaak voor onze leerlingen zijn. Afgelopen schooljaar heb ik dat regelmatig met verbazing moeten constateren. Je zou denken dat als je misschien niet zo goed kunt leren, dat je dan praktisch het één en ander heus wel zou moeten kunnen. En dan is mijn antwoord: ‘Ja, maar het gaat bijna nooit vanzelf’. Geef onze tieners de opdracht om een stuk bestrating te vegen en er wordt hier en daar wat geveegd. Er is geen sprake van een systeem. Eigenlijk doen de meesten maar wat. Het eindresultaat is soms nauwelijks beter dan de beginsituatie.

Hun waarneming is meestal beperkt. Waar ik kijk of ik ergens nog iets zie liggen, lijken de meeste van onze leerlingen dat niet te kunnen. En zo is het vegen van een stuk bestrating opeens meer dan ‘even vegen’. Wij als begeleiders zijn er niet voor niks en dus begeleiden we onze leerlingen zo goed mogelijk. We geven hen instructie vooraf, tijdens, en naderhand bekijken we samen het werk. En écht, het werpt vaak zijn vruchten wel af. Maar het zeer moeilijk lerende aspect is niet mis te verstaan. Confronterend, dat is wat ik ervan vind. Ik houd van onze leerlingen, ik zie fantastische eigenschappen en ik kan genieten van hun eenvoud. Wat wij als doel hebben met ons onderwijs, is om deze jonge mensen zo veel mogelijk dingen mee te geven om nu en straks zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. En daar zit wat mij betreft de waarde in van wat wij doen.

sector groen

Ik heb afgelopen schooljaar twee blogs geschreven naar aanleiding van mijn werk met de leerlingen in sector groen. In sector groen probeer ik onze leerlingen van alles en nog wat bij te brengen over uiteenlopende groenzaken. Het grappige is dat ik dus tegelijkertijd mee leer, want ja, alle ins en outs met betrekking tot groen, zijn geen onderdeel van het vakkenpakket op de PABO.

Blogpost: Zelf laten doen en een stapje terug
Over het loslaten van je leerlingen om ze de kans te geven dingen helemaal zelf te doen.
yes

Blogpost: groene vingers
Over de humor van het feit dat uitgerekend ik met mijn niet groene vingers verondersteld wordt mijn leerlingen hierover iets bij te brengen. Al doende leert de juf…
tomato-plant-587745_1280

Nog een kleine anekdote uit de laatste schoolweek

Ik zit met een drietal leerlingen om de grond heen die in de kas ligt. Ik wist toch zeker dat de conciërge (onze absolute groenexpert) een tijdje geleden had gezegd dat die gezaaide worteltjes wat meer uit elkaar moesten worden gezet. Keurig heb ik de afstand al aangegeven die er tussen ieder mini-plantje moet komen. Boven ons verschijnt er opeens een schaduw. Ik kijk op en zie onze conciërge. En ik steek gelijk van wal op z’n Deborah’s: ‘Oh, fijn dat je er bent! Wat vind je van deze afstand?’ Hij kijkt me enigszins meelevend aan voordat hij antwoord geeft. Hij vertelt me dat wortels tijdens de groei zelf wel zorgen voor een goed afstand. ‘Ik denk niet dat dit nog wat wordt’ sluit hij zijn verhaal af. Mijn leerlingen en ik kijken elkaar beteuterd aan. Ik kan niks bedenken om mijn eer te redden, noch de arme wortelplantjes die zielig hangend op hun nieuwe plekjes staan. Gelukkig heb ik zowel lieve als naïeve leerlingen en ze laten het rustig passeren. Ik sta op, klop mijn kleren af en zeg de leerlingen om maar hetzelfde te doen. Nog even de boel aanvegen, onze tomatenplanten bewateren en dat moet hem zijn. Bijna vakantie…

___________________________________________________________________________________________

En vakantie betekent voor mij nu ook stappen terugdoen. Want eerlijk is eerlijk, ik had te veel op mijn bordje de afgelopen weken. Daarom ga ik niet iedere maandag een blogpost doen. Het komt zoals het komt. Ik wens mijn lezers een goede en gezegende zomer- en/of vakantietijd toe!

Deborah

 

2 reacties op ‘Terugblik en gedachten schooljaar 2016/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s