Als we het allemaal toch niet begrijpen

Wanneer er moeilijke dingen gebeuren die we niet begrijpen heb ik wel eens dat plaatje in gedachten van een grote steen waar in reuzenletters ‘WAAROM?!’ staat geschreven. Soms staan we er tegenaan te bonken en te schreeuwen in wanhoop. Andere keren staan we er moedeloos en verloren tegenaan geleund. We lopen om de steen heen, zoeken in de groeven, kijken naar de plantjes die ertegenaan groeien. Geen antwoord.
Vroeg of laat lijkt het alsof we deze steen allemaal een keer tegenkomen. Soms is hij enorm, soms zo klein dat we hem makkelijk opzij kunnen schuiven. Maar de ‘waaromvraag’ lijkt haast een deel van ons bestaan.

Met tranen in mijn ogen heb ik uiteindelijk het lied van Kinga Bán geluisterd ‘In goede handen, en afgelopen week kwam één van haar nieuwe nummers uit: Vandaag’. Een jonge moeder die, als er geen wonder gebeurt, afscheid zal gaan nemen van het leven hier op aarde. Keer op keer schiet ik vol als ik aan haar situatie denk. Maar ze leeft met God en ze laat zien wat het onderscheid maakt tussen leven mét en leven zonder God. Ze stelt de waaromvraag niet. Daar heeft ze bewust voor gekozen. Ze weet dat er meer is. Het ‘waarom’ is niet de vraag die wij als mensen hoeven stellen. Kinga en haar man hebben gekozen voor het leven met God, en ook leven met de dag. Jezus zegt zelf ook in Mattheüs 10:31:

‘maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding?’

Het leven is meer. Zo veel meer. Waar denk je dat wij met z’n allen zijn over 100 jaar? Ik ben hier niet meer. Kinga ook niet, mijn man niet, en onze kinderen waarschijnlijk ook niet. Over 100 jaar lopen hier weer andere mensen rond. Zijn er nog steeds dezelfde waaromvragen, en nog steeds dezelfde worstelingen, en is er nog steeds lijden (tenzij…). De vraag is, waar maken we ons druk om als we straks weer weg zijn van deze aarde? Wat heeft er nu eigenlijk betekenis?

Vraag niet waarom. Het leven is meer dan alleen voedsel, en het lichaam is meer dan alleen kleding. De tranen stromen over mijn wangen als ik kijk naar de videoclip van Kinga. Maar ze heeft gelijk. Dit is vandaag. Dit is vandaag. Dit is vandaag. Een belangrijke zekerheid die ik heb, is dat ik vandaag op deze aarde leef, dat mijn kinderen en mijn echtgenoot er vandaag zijn. In goede gezondheid. Dit is wat ik weet. Vandaag. Waarom zou ik mijn dag vergooien, door mezelf zorgen te maken, door rondjes te lopen om die waaromsteen, en na te denken over de moeilijke dingen die ik toch niet begrijp. Ik leef vandaag. Met God.

 

 

 

3 reacties op ‘Als we het allemaal toch niet begrijpen

  1. Mooi, ik zag je reactie op Facebook dus hield het in de gaten, uit nieuwsgierigheid. Hoe waar wat je schrijft. Afgelopen 9 jaar had ik niet vol gehouden als ik had gefocust op waarom. Ik mocht leren te vragen: wat. Wat God wilt U dat ik hiermee doe? Wat wilt U mij leren? Wat mag ik ontdekken in het donker.

    Er is voldoende voor vandaag. Voor vandaag? Is er overvloed. Als ik alle manna raap, bewerk en kauw. Zijn zegen is er iedere dag. Zo’n schitterend lied hebben we allebei gebruikt, maar toch op een hele andere manier.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s