De gele jas

Hoe groot is de kans dat je voor een gele jas zou kiezen? Voor mij eigenlijk niet zo heel groot, want geel staat me niet, maar dat is dan ook de enige reden. Geel is een kleur vol energie en vrolijkheid. En zo kort na de winter is dat precies waar mensen naar snakken.

‘Die is voor mij’, was het eerste wat mijn collega dacht toen ze de gele jas in de schappen zag hangen. Ze kocht hem, trok hem aan naar haar werk en combineerde de jas met een paar prachtig rode laarsjes. Toen ik haar ’s ochtends zo richting de deur van de school zag lopen kon ik een brede glimlach niet onderdrukken. Wauw, wat een verademing om iemand zo te zien!

De daaropvolgende week stond mijn collega perplex van de vele reacties die ze kreeg. We zijn het kennelijk niet gewend dat iemand er zo uitgesproken gekleurd bijloopt. En ik begon me af te vragen of wij mensen nog wel genoeg ons eigen gevoel durven volgen. Ik herinner mij een goede vriendin die enthousiast reageerde op een paar schoenen met een uitgesproken print. Maar nee, die vielen toch te veel op, dus maar niet. En ook al vond ik zelf de schoenen niet zo super mooi, ik was verbaasd dat ze zich had bedacht om de simpele reden dat andere mensen dingen denken en vinden.

Veel van ons zijn toch van het ‘doe maar gewoon’. Als ik een blik op de wachtende ouders werp op het schoolplein dan zie ik toch veelal getemperde kleuren. Donkerblauw, donkergroen, grijs, zwart. Niet dat ik het lelijk vind of raar of stom, maar ik mis gewoon kleur. In de meeste winkels hangt ook meer ‘gewoon’ dan uitgesproken kleur, waaruit je al een beetje op kunt maken dat we dit ook gewend zijn. Het voelt veilig. Niet dat we niet van kleur houden, maar toch… . 

Mijn collega legde me uit hoe zeer ze behoefte had aan die energie, die zon, die vrolijkheid. Ik keek naar haar terwijl ze haar jas over haar arm had en kon niet anders dan toegeven dat het net was alsof het ademhalen gemakkelijker ging. Kleur doet wat met je. Kleur is gewoon prachtig. Hoe dan ook. Soms kijk ik met veel jaloezie naar al die prachtig gekleurde kleding van mensen in bijvoorbeeld India. Daar is kleur gewoon heel normaal en ik vergaap me eraan als ik het zie. ‘Wauw!’, is dan mijn allereerste gedachte. 

india-978488_640

Iedereen heeft wel kleuren waar hij of zij wat mee heeft. Het staat goed, of het past bij iemands karakter. Het is zo een kleur die je ziet en waar je hart gelijk een sprongetje bij maakt. Een kleur die naar je lijkt te roepen: ‘Kies mij, kies mij!’ Ik zou zeggen, doe eens gek, en wees jezelf!

 

Een reactie op “De gele jas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s