Kris Kras Kerst

KriskraskerstDe ene dag doe ik een kaart op de bus om te feliciteren met de geboorte van een tweeling en de andere dag gaat er een kaart op de bus om mensen te condoleren met het verlies van een geliefde. Waar ik ook ben, ieder mens dat mijn pad kruist heeft zijn of haar eigen verhaal. Vreugde om de mooie dingen, verdriet om de moeilijke dingen. Het loopt allemaal kriskras door elkaar heen. We kunnen er niet onderuit. Het is gewoon heel vaak heel dubbel. En met de kerst in het vooruitzicht weet ik dat er ook genoeg mensen zijn die heel weemoedig en melancholisch worden.

De eerste kerst zonder …… De eerste kerst met …… De laatste kerst met ……?  Een kerst in eenzaamheid, een kerst in gezelschap van mensen waar je van houdt of je treft juist mensen die zeg maar niet je favoriet zijn.  Op de één of andere manier doet kerst je erbij stilstaan wie je om je heen hebt en wie je om je heen zou willen hebben. Veel mensen maken bijna automatisch de balans op. Het kan heel fijn zijn en het kan ook een steek van verdriet geven. Kerst is niet zondermeer één en al blijdschap en gezelligheid, want ondanks het feit dat het kerst is, het zijn ook gewoon dagen uit ons leven. Ze duren ook 24 uur en ze hebben een begin en een eind.

En dan alle gekte, het raast over ons heen als een storm. De schappen in de supermarkt roepen op om te kopen, te kopen en nog meer te kopen. En die extravagante kerstafdeling in het tuincentrum. Ze zouden er intree voor moeten vragen, want mooi is het zeker, ik kijk mijn ogen altijd uit. Ik hou van kleur en glitters en lampjes. Maar ik wil mezelf er niet in verliezen. Ik wil niet ieder jaar een andere kerstboomversiering, of volledig nieuwe kerstdecoratie, dat heb ik niet nodig. Weet je, dit geldt niet voor iedereen hoor, maar ik denk dat mensen soms helemaal losgaan om een gat te vullen dat ze van binnen hebben. ‘Als die kerst maar perfect is, dan kan ik genieten. Als alles tiptop in orde en onder controle is, dan kan ik gelukkig zijn’.

Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Kerst zou je moeten vieren op jouw manier. We zouden ons eigenlijk vrij moeten voelen om te doen waar we zin in hebben en te laten waar we geen zin in hebben. Dat gaat niet altijd, want sociale verplichtingen enzo, maar toch, als het kon….

Wat ons betreft, wij gaan naar de kerstdienst op 1e kerstdag, misschien bereid ik nog een lied voor, misschien niet. We doen rustig aan, genieten van de tijd met ons gezin en op 2e kerstdag gaan we naar mijn ouders. Ontspannen, geen gekkigheid en alle ruimte om te doen waar we zin in hebben. Denk ik aan ‘het kindje in de kribbe?’ Jawel, maar ook al ben ik christen, ik moet bekennen dat mijn hart pas echt een sprongetje maakt als we vieren dat Jezus is opgestaan!

Wat zijn jouw vooruitzichten voor de kerst?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s