Ichthusvisje

visje‘Weet je wat dit is?’ Vroeg een collega van mij aan een groepje zml leerlingen. Ze had net een visje op een papiertje getekend en hield dit omhoog. Dat het een eenvoudige visje was, hadden de leerlingen wel door, maar verder? Bij één leerling was het wel bekend. Een Ichthusvis. Of ze er wel eens een afbeelding van in de kerk hadden gezien? Nee, dat wisten ze eigenlijk niet. Misschien wel eens bij mensen achterop de auto dan? Ja, dat wel eens. ‘Wat zou dat dan betekenen, als je zo’n visje op iemands auto ziet?’ Vroeg mijn assistente. Van het antwoord dat volgde, moest ik mijn uiterste best doen om niet vreselijk de slappe lach te krijgen: ‘Euhm, dat ze niet verzekerd zijn?’ werd er geantwoord door één van de jongelui.

De betekenis van het ichthusvisje is mij al heel lang bekend. Dat komt nog uit de tijd dat ik op een christelijke basisschool zat met de naam Ichthus. Onze hoofdmeester toentertijd heeft er ook eens een lesje over gegeven dat ik nooit vergeten ben. Ichthus is het Griekse woord voor vis. De beginletters zijn die van Jezus Christus Gods Zoon Redder. De eerste christenen werden al behoorlijk vervolgd en dit symbool werd o.a. gebruikt om er achter te komen of een ander ook christen was.

Het visje zien we in het christendom dus nog steeds regelmatig voorbijkomen. Letterlijk. Ik heb tijden geroepen dat ik echt nooit een visje op mijn auto zou plakken, want als ik dan een keer een verkeersfoutje maakte, dan zou dat misschien niet zo christelijk overkomen. Maar ik geloof dat er wel het één en ander mis is met zo een gedachte. Christenen schijnen namelijk ook gewoon mensen te zijn.

Dus het visje op een auto is nog steeds een symbool waaraan je (mede)christenen kunt herkennen. Laten we het daar maar op houden. Een christen is niet meer perfect dan zijn niet christelijke medemens. Een christen is niet per definitie beter, netter, aardiger, liefdevoller etc. dan de niet christen. Ik zou dat soms hopen, wensen en willen, maar een christen is dus ook mens. Maar dan wel een mens die de keuze heeft gemaakt om zijn leven in handen te leggen van de schepper van hemel en aarde. En hoe meer je als christen durft te vertrouwen op zijn liefde en goedheid voor jou, hoe meer anderen die vrede, liefde en vreugde op zullen merken. Visje of geen visje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s