De iets té zelfstandige peuter

Ik juich de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mijn kinderen altijd enorm toe. Als het niet is voor hun eigen functioneren en zelfvertrouwen, dan is het wel omdat ik dan weer minder hoef te helpen. Maar niet altijd zijn de zelfstandige acties goed geslaagd. Zoals laatst tijdens onze vakantie in een huisje. We hebben het allemaal schoongemaakt met ontsmettend schoonmaakmiddel, dat zeg ik er maar alvast bij…

Heel even maar ben ik in onze eigen slaapkamer. Het is zo’n moment van de dag dat je het liefst even achterover leunt met je ogen gesloten. Ik houd het maar kort vol en besluit dan dat ik de kinderen mee naar beneden ga nemen, want er zijn voortdurend ruzietjes en (in mijn ogen) onveilige situaties. Het is al wel een paar minuten wat rustiger nu, maar ik sta toch op. Gelukkig maar.

De deur van de wc/badkamer staat open en ik kijk om het hoekje. Het eerste wat ik zie is een groeiende plas water om de w.c.pot heen. Links naast de pot ligt een hoopje bruin. Op de overlopende w.c.bril zit Ruben. Bruine vegen op zijn beentjes en bruine vegen overal op de w.c.. Ruben is gedreven bezig met het herhaaldelijk doortrekken van de w.c., maar kennelijk zit de w.c. verstopt. Ik slaak een kreet en Tijmen komt ook naar boven gelopen.

We tillen het vieze jongetje van de w.c. en zetten hem meteen onder de douche. Dat is dan weer fijn. Een douche naast de w.c. Ik kijk in de w.c.pot en zie het probleem. Met enige weerzin vis ik een volgezogen druipende luier uit de pot. Tijmen rijkt me de prullenbak aan. Het hoopje naast de w.c. ruim ik op met w.c papier en de w.c.pot spoelen we af met de douche. Ondertussen denk ik dat Ruben schoon is, maar Tijmen vertelt me dat ik nog even goed naar Rubens’ gezichtje moet kijken en hij heeft gelijk…

Ruben is nog nooit zo goed ingesopt geweest en hij laat alles gedwee gebeuren. Ik denk dat hij al die toestanden wel interessant vindt. Even later heeft hij schone kleren aan en heb ik een heerlijk schoon ruikend jongetje op schoot. Ik vertel hem dat hij voortaan maar even mama of papa even moet roepen als hij een poepje op de w.c. wil doen. En ik leg hem ook maar even uit waar je een gebruikte luier weggooien moet. En waar niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s